Time to write again...

Mijn laatste blog was van rond de jaarwisseling, het is wel weer eens tijd om iets te schrijven. Belangrijkste reden dat het zo lang geduurd heeft, is de irritatie met de nieuwe website-host-layout dinges. Ik vind dit toch niet zo handig werken als de vorige. Maar misschien moet ik er wel gewoon wat meer tijd in steken. Anyway, ik beloof beterschap!

Dus om meteen voortvarend van start te gaan: De VeganChallenge. Ik heb me ergens in januari aangemeld voor deze 30 dagen Vegan door het leven gaan. Ik eet al een hele tijd geen vlees meer en ook vis en melk zijn niet dingen die regelmatig mijn maag in gaan, maar vegan is toch wat anders. Helemaal geen dierlijke producten, dus ook niet de verborgen producten zoals wei-poeder (in chips) of gelatine (gemaakt van beendermeel). Of allerlei andere vage dingen, zoals schellak en stiekeme E-nummers.

Ik heb natuurlijk vorig jaar behoorlijk last gehad van bloedarmoede, dus ik heb me wel even serieus afgevraagd of het een slimme zet zou zijn om mee te doen. Maar wat onderzoek op internet gaf me genoeg vertrouwen dat ik alle vitamines en mineralen die ik nodig heb om te leven op mijn huidige hoge tempo wel binnen zou krijgen. Sterker nog, door geen melkproducten te gebruiken, zou ijzerinname zelfs beter moeten zijn!

Inmiddels ben ik 23 dagen bezig aan de challenge en moet ik zeggen dat het meevalt. In het begin bekijk je alle ingredientenlijsten op pakjes, maar intussen weet ik wel wat wel en niet kan. En bij twijfel is die lijst zo gescand. :-) Eigenlijk gaat het heel natuurlijk.

Merk ik er veel van? Nee, niet echt. Ik heb niet meer of minder energie (maar ik ben ook niet heel anders gaan eten). Ook niet meer of minder honger. Mis ik dan dingen? Ja, dat wel. Ik mis kaas heel erg, en daarmee ook pizza. Natuurlijk kun je ook pizza zonder kaas krijgen/maken, maar ik vind dat juist lekker. Van die vieze vette pizza van New York Pizza. En ik vind kaneelbroodjes van de IKEA ook wel erg lekker en daar zit boter en ei in. En 'even' een broodje halen bij het shoppen is ook lastig. Uit eten gaan vind ik daarentegen niet veel moeilijker, het is een kwestie van nadenken waar je wilt gaan eten en checken of het restaurant vegan friendly is.

En mijn omgeving? Lieftallige wederhelft is geweldig! Die leest verpakkingen, kookt vegan stoofpotten (hij is gek op stoofpot) en denkt goed mee. Superlief! Vrienden houden rekening met me, dat is fijn. Mijn collega's vonden me in eerste instantie een beetje gek, maar zijn inmiddels ervan overtuigd dat ik niet gevaarlijk ben. Sterker nog, ik werd laatst door mijn directe collega's (toevallig allemaal mannen) verdedigd tegen een andere collega die moeilijke vragen over mijn lunch stelde. Heerlijk!

Ga ik vegan blijven na deze 30 dagen? Nee. Of in ieder geval niet full time. Ik hou teveel van kaas en vind vegan te strikt. Ik ben wel van plan om zo min mogelijk dierlijke producten te (blijven) gebruiken. Maar ik ga wel 3 maart pizza bestellen. Met kaas. Ik denk dat het voor de buitenwereld ook makkelijker is dat ik vegetarisch ben in plaats van veganistisch.

Heb ik valsgespeeld? Nee, niet echt. Ik heb vantevoren namelijk wel 2 uitzonderingen voor mezelf aangegeven: mijn werkschoenen en mijn brandweerlaarzen. Die zijn van leer en strikt genomen mag je die dus niet dragen als je vegan bent. Ik was niet van plan om voor 30 dagen andere werkschoenen te regelen en wat betreft mijn brandweerlaarzen: die moet ik nou eenmaal dragen als ik uit moet rukken.

Ga ik valsspelen? Ik moet nog 7 dagen, ik denk dat ik dat nog wel volhou... :-D

Reacties

Daniel op 23-02-2013 18:44

Hé Paula,

Goed om te lezen dat het je makkelijk is afgegaan. Ik heb het zelf een week geprobeerd om vegan te leven maar bij mij was de overstap echt te groot. Ik probeer wel zoveel mogelijk vega te eten en zo min mogelijk geraffineerd voedsel. 

Groeten Daniel

Rob Viveen op 23-02-2013 19:18

Succes met de laatste loodjes. Die 7 dagen ga je ook nog wel volhouden. ;-)

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl